Örgüt İkliminin Örgütsel Bağlılık ve İş Tatminine Etkileri

Author :  

Year-Number: 2019-1
Language : null
Konu : İşletme Ana Bilim Dalı
Number of pages: 114-123
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Bu çalışmada örgüt ikliminin örgütsel bağlılık ve iş tatminine etkileri konusu araştırılmıştır. Örgüt ikliminin, bir işletmenin kişiliği olarak da değerlendirilmesi konusuna yer verilmiştir. Ayrıca, örgütsel iklim çeşitleri olan samimi iklim, açık iklim, bağımsız iklim, babacan iklim, kapalı iklim ve kontrollü iklim kavramları incelenmiştir. Örgüt iklimi, çevresel ve kişisel değişkenlerin etkileşimi sonucu oluştuğu konusu açıklanmıştır. Örgütsel iklim çeşitleri; açık iklim, kapalı iklim, samimi iklim, babacan iklim, kontrollü iklim ve bağımsız iklim olmak üzere altı başlık altında incelenmekte ve bu çalışmada da örgütsel iklim türleri ele alınmaktadır. Örgüt ikliminin yani işletme atmosferinin pozitif bir şekilde algılanması, çalışanların daha çok başarıya odaklanmasında, iş tatminlerinin, etkinliklerinin ve verimliliklerinin sağlanmasında büyük önem arz etmektedir. Dolayısıyla bu çalışmada da örgütsel iklimin çalışanların iş tatminine etkileri incelenmiştir. Örgüt iklimi aynı zamanda çalışanların işletme içinde çalışılmasının nasıl olabileceği yönündeki beklentilerini açıklamakla birlikte bu konuda örgüt iklimi ve çalışanların ihtiyaçlarının önemi başlığı altında ele alınmıştır. Örgütsel bağlılık, işletmeler ve çalışanlar açısından en önemli unsurlardan biridir. Dolayısıyla işletmeler tarafından oluşturulan örgüt iklimin örgütsel bağlılık üzerindeki etkileri irdelenmiştir. Örgüt ikliminin daha çok geliştirilmesi, yaratıcılığın ve yeniliğin geliştirilmesi açısından büyük bir önem taşımaktadır. Bu çalışmada, örgütsel iklimin örgütsel bağlılık ve iş tatminine etkileri başlığı altında örgütsel iklimin farklı alanlara olan etkisi incelenmiştir.

Keywords

Abstract

In this study, the effects of organizational climate on organizational commitment and job satisfaction were investigated. Organizational climate is also considered as the personality of an enterprise. In addition, organizational climate types such as sincere climate, open climate, independent climate, paternal climate, closed climate and controlled climate were examined. Organizational climate, environmental and personal variables as a result of the interaction is explained. Types of organizational climate; open climate, closed climate, intimate climate, fatherly climate, controlled climate and independent climate are examined under six headings and in this study, organizational climate types are discussed. The positive perception of the organizational climate, ie the business atmosphere, is of great importance for the employees to focus more on success and to ensure their job satisfaction, efficiency and efficiency. Therefore, in this study, the effects of organizational climate on job satisfaction of employees were examined. The organizational climate also explains the expectations of how employees can work within the company, and the organizational climate and the importance of the needs of the employees. Organizational commitment is one of the most important elements for businesses and employees. Therefore, the effects of the climate created by the organizations on the organizational commitment are examined. Further development of organizational climate is of great importance in terms of developing creativity and innovation. In this study, the effects of organizational climate on organizational commitment and job satisfaction are examined.

Keywords


  • Akbaş, T. T. (2010). “Örgütsel Etik İklimin Örgütsel Bağlılık Üzerindeki Etkisi: Mobilya Sanayi Büyük Ölçekli İşletmelerinde Görgül Bir Araştırma”, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 12(19): 121-137.

  • Amabile, T. M. (1998). How to Kill Creativity, MA: Harvard Business School Publishing, Boston.

  • Amabile, T. M.; Conti, R.; Coon, H.; Lazenby, J. & Herron, M. (1996). “Assessing the Work Environment For Creativity”, Academey of Management Journal, 39(5): 1154-1184.

  • Arslan, N. T. & Muhsin, H. (2000). “Örgüt İklimi ve Türkiye'de Örnek Olarak Seçilen İki Örgütte Uygulamalı Bir Araştırma”, Sosyal Siyaset Konferansları Dergisi, (43): 63-93.

  • Arslan, N. T. (2004). “Örgütsel Performansı Belirleyici Bir Etmen Olarak Örgüt Kültürü ve İklimi Hakkında Bir Değerlendirme”, Süleyman Demirel Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi, 9.

  • Ateş, Ö. (2005). Aile Şirketleri: Değişim ve Süreklilik, Ankara Sanayi Odası Yayını, Yay. No. 56, Ankara.

  • Bedeian, A. G.; Armenakis, A. A. & Curan, S. M. (1981). “The Relationship Between Role Stress and Job- Related, Interpersonal and Organizational Climate Factors”, The Journal of Social Psychology, 113(2): 247-260.

  • Bucak, E. B. (2002). “Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesinde Örgüt İklimi: Yönetimde Ast- Üst İlişkisi”, Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırmaları Dergisi, 1(7): 1-17.

  • Çekmecelioğlu, H. G. (2007). “Örgüt İkliminin İş Tatmini ve İşten Ayrılma Niyeti Üzerindeki Etkisi: Bir Araştırma”, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 9(1): 79-97.

  • Çetin, M. Ö. (2004), Örgüt Kültürü ve Örgütsel Bağlılık, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara.

  • Dinçer, Ö. (1996). Stratejik Yönetim ve İşletme Politikası, 3. Baskı, Alfa Yayınları, İstanbul.

  • Eren, E. & Çekmecelioğlu, H. G. (2002). “Örgüt Yaratıcılığı ve Verimliliğinin Sağlanmasında Örgüt İkliminin Rolü”, 10. Ulusal Yönetim ve Organizasyon Kongresi, 585-592.

  • Eroğluer, K. & Yılmaz, Ö. (2015). “Etik Liderlik Davranışlarının Algılanan Örgüt İklimi Üzerine Etkisine Yönelik Bir Uygulama: İş Yaşamında Yalnızlık Duygusunun Aracılık Etkisi”, İşletme Araştırmaları Dergisi, 7(1): 280-308.

  • Ertekin, Y. (1978). Örgüt İklimi, Türkiye Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü Yay., No: 174, Ankara.

  • Fettahlıoğlu, Ö. O. & Yaşan, D. (2017). “Örgütsel İklimin İş Doyumuna Etkisine Yönelik Zihinsel Engelliler Öğretmenleri Üzerine Alan Çalışması”, International Journal of Disciplines Economics and Administrative Sciences Studies, 13(2): 100-114.

  • Gök, S. (2009). “Örgüt ikliminin Çalışanların Motivasyonuna Etkisi Üzerine Bir Araştırma”, Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi, 6(2): 587-605.

  • Hoy, W. K. (1990). “Organizational Climate and Culture: A Conceptual Analysis of the School Workplace”, Journal of Educational and Psychological Consultation, 1(2), 149-168.

  • Kao, J. (1989). Entrepreneurship, Creativity and Organization, Prentice Hall International Limited, London.

  • Karcıoğlu, F. (2001). “Örgüt Kültürü ve Örgüt İklimi İlişkisi”, Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 15(1-2): 265-273.

  • Kaya, İ. (2007). “Otel İşletmeleri İşgörenlerinin İş Tatminini Etkileyen Faktörler: Geliştirilen Bir İş Tatmin Ölçeği”, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 7(2): 355-372.

  • Litwin G. & Stringer, R. (1968). Motivation and Organizational Climate, Division of Research Graduate School of Business Administration, Printed United States of America, Boston.

  • Meyer, H. (1968). Achievement Motivation and İndustrial Climates, (Eds.: In R. Tagiuri, and H. Litwin), Organizational Climate: Explorations of a Concept, Division of Research Graduate School of Business Administration, Printed United States of America, 150-168.

  • Miller, H. (1980). Forecasting the Weather and Controlling the Organizational Climate, Vital Speeches of The Day, XLVI, August 1, 610-613.

  • Özdevecioğlu, M. (2003). “Algılanan Örgütsel Destek ile Örgütsel Bağlılık Arasındaki İlişkilerin Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma”, Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 18(2): 113-130.

  • Shalley, C.; Gilson, L. & Blum, T. (2000). “Matching Creativity Requuırements And The Work Environment: Effects On Satisfaction And Intentions To Leave”, Academy Of Management Journal, 43(2): 215-223.

  • Tagiuri, R. & Litwin, G. H. (1968). Organizational Climate Exploration of Concept. Devision of Research Graduate of Business Administration Printed United States of Ameriea.

  • Tutar, H. & Altınöz, M. (2010). “Örgütsel İklimin İş gören Performansı Üzerine Etkisi: Ostim İmalât İşletmeleri Çalışanları Üzerine Bir Araştırma”, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Dergisi, 65(2): 195-218.

  • Uysal, H. T. (2013). “Stajyer Çalışanların Mesleki Bağlılık Gelişimine Örgüt İkliminin Etkisi”, Business and Economics Research Journal, 4(3): 93-110.

  • Varol, M. (1989). “Örgüt Kültürü ve Örgüt İklimi”, Ankara Üniversitesi S.B.F Dergisi, 44(1-2): 195-222.

  • Yüksekbilgili, Z. & Küçüközkan, Y. (2017).” Sağlık Kurumlarında Örgüt İklimi İle Çalışanların İş Performansı Arasındaki İlişkinin İncelenmesi”, Süleyman Demirel Üniversitesi Vizyoner Dergisi, 8(17): 34-46.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics